Why Rich people always rich and poor people always poor ? The Difference of their mindsetKenapa orang kaya semakin kaya , orang miskin semakin miskin ?

Di sekolah , pelajar disediakan untuk menjadi golongan akademik atau profesional , jadi disekolah kita diajar subjek-subjek berkaitan dengan golongan tersebut .

Walaubagaimanapun subjek kewangan atau pendidikan kewangan tidak diterapkan disekolah sebaliknya kita terpaksa belajar dan mendalami dengan sendiri. Sebab itu tidak pelik melihat golongan profesional seperti Peguam , Doktor , Jurutera , Professor dan sebagainya , masih ada yang bergelut dengan masalah kewangannya sendiri tanpa dia sedari. 

Kita mempelajari ilmu kewangan kadang-kadang daripada orang yang tak mahir dalam menjaga atau menguruskan kewangan lalu sudah tentu kita juga akan menjadi seperti yang diajar . 

Dalam golongan kewangan ini kita boleh kategorikan sebagai 3 golongan,antaranya :

1.Mind of Rich People 

Golongan ini lebih mengutamakan kepada sesuatu yang berupa aset , bahasa mudahnya benda yang bagi wang masuk. Liabiliti serta expense diutamakan selepas itu kerana perkara seperti aset perlu dipenuhi dahulu.Jadi mereka mengelak daripada membeli benda yang tidak menjadi keperluan kepada mereka

Misalnya : Anda ada kereta saga yang masih elok , jadi anda tak perlu tukar kereta baru walaupun anda dapat gaji atau kenaikkan pangkat sebab kereta adalah liabilit kepada anda


2.Mind of Middle Class People

Golongan ini adalah yang senantiasa mengutamakan  exepenses  yang perlu diselesaikan terlebih dahulu , dan duit lebihan dibuat belanja harian sekadar yang mampu tanpa dapat membuat apa-apa simpanan untuk masa depan . Selalu golongan ini akan mula bergelut apabila berlaku kenaikkan harga barang dan seumpamnya, dalam benak fikiran mereka :

"CUT THE COST AND NOT EXPAND THE INCOME "
selalunya ia akan berfikiran seperti ini , kita kena berjimat barang sudah naik tanpa memikirkan solusi untuk menambah pendapatan atau membuat pendapatan sampingan .

3.Mind of Poor People

Golongan seperti ini adalah paling bahaya daripada golognan ke 2 kerna ia ibarat "kais pagi makan pagi , kais petang makan petang"
Mereka sangat bergelut dalam hidup mereka , hidup mereka dipenuhi dengan hutang
Bila musim dapat gaji , perkara wajib adalah membayar hutang dahulu !! survival perkara kedua .
Pemikiran begini yang bahaya adalah tatkala harga barang naik , mereka adalah golongan pertama yang akan terkorban dahulu .
.
.
.
Lalu apakah solusinya ?

1. Perlu ada ilmu !
Yes ! belajar cara menguruskan kewangan daripada sesiapa yang boleh berkongsi dan jangan terus diam mebatu

2.Pendapatan sampingan
Buat side income yang mampu menampung lebih lagi duit untuk ada

LEbih duit = lebih banyak masa dan kewangan dapat ditebus

3.Yakin anda mampu ubah !
State of mind kita kena jelas , waktu ini aku mesti tambah pendapatan ,urus kewangan untuk hidup lebih senang akan datangSaya juga turut mencadangkan kawan-kawan
bermain permainan iniCASHFLOW BY ROBERT KIYOSAKI

Ilmu pengurusan kewangan bukan lagi perkara remeh akan tetapi satu kewajipan untuk belajar sekarang ini , lebih penjalasan akan diterangkan di blog ini atau boleh follow fb saya

https://www.facebook.com/rasydanabubakar


No comments

Powered by Blogger.