6 Perkara Membuatkan Orang Segera Mengingati AndaKepada : Pekerja, pelajar, usahawan,

Kesalahan-kesalahan yang sering kita lakukan setiap hari membuatkan kita semakin kehausan akhlak atau adab antara kita dengan manusia yang lain, tanpa kita sedari orang-ornag sekeliling kita semakin lama semakin tidak ambik endah tentang kita

Dan dengan ini, 10 perkara yang kita lakukan ini akan membuatkan orang-orang sekeliling kita akan segera mengingati dan mengambil berat tentang diri kita

1. Perkenalkan diri anda dengan nama penuh.
Apabila bertemu dengan sesiapa buat kali pertama,sama ada di dalam bilik pejabat atau networking event,selalukan memperkenalkan diri anda dengan nama penuh. Tidak kira dalam apa jua situasi, nama penuh itu adalah satu permainan dalam perkenalan diri yang sangat bernilai secepat mungkin. Jika anda hanya memperkenalkan diri anda dengan nama panggilan, orang yang baru kenal anda akan bersusah payah untuk mengingati kembali diri anda. Ini adalah sebab mempunyai business card adalah selalu dalam keadaan bagus, kecuali anda sememangnya orang terkenal die seluruh dunia.

2. Bersilang kaki
Bersilang kaki ketika duduk diatas kerusi dengan berdepan antara satu sama lain boleh menjadikan gangguan kepada pendengar atau pencerita,walaupon sedikit sexy, apa yang penting disini bersilang kaki boleh menjadikan ia sesuatu yang sangat buruk dan teruk dalam lingkurang anda.

3. Hadkan penggunaan "terima kasih / thank you"
Sememangnya seronok jadi seorang yang bersyukur, tetapi anda janganlah terlalu berterima kasih, kerana jika terlalu banyak terima kasih dalam satu-satu perbualan, ia akan membawa kepada makna berlawanan, ia juga akan mengurangkan kesan terima kasih terhadap seseorang, ia juga akan menampakan anda seorang yang kurang keyakinan diri. Akan tetapi selalu berterima kasih kepada tuhan adalah salah satu perkara yang amat digalakkan.

4. Simpan barang persendirian dari meja
Hari ini, kita semua sangat tertarik dengan gedjet atau smartphone. Kebanyakan kita meletakan smartphone di atas meja berdekatan kita ketika meeting dan makan, seperti kita bukan membuatkan ia sesuatu yang istimewa. Jika anda memilih untuk melakukan ini, ketahuilah bahawasanya smartphone anda berkemungkinan menjadi salah satu dari tetamu yang anda sewaktu itu tanpa sedari dan berkemungkinan besar akan mengalihkan perhatian anda ketika bersama orang yang istimewa. Tambahan pula, smartphone adalah tempat yang paling besar untuk berkongsi gambar dan status updates, mereka adalah peluang bacteria update yang paling hebat.

5. Selalukan mengambil bil ketika menganjur 
Jika anda mengajak ketua atau pekerja anda keluar makan, jangan sesekali melihat kira kana siapa yang akan membayarnya seakan-akan anda tidak tahu bil itu datang. Jika anda adalah host dalam mengajak, sebaiknya anda yang membayar bil tersebut. Kerana ia akan membawa anda tahap iaitu orang termakan budi, dan akan menampakkan anda ini seorang yang pemurah ( jangan tamak dalam sesesuatu perkara kecuali ibadah dan ilmu )

6. Kurangkan bertanya soalan ketika meeting
Ketika pergi ke meja meeting,ia adalah sesuatu perkara yang bagus dalam bertanya beberapa soalan. Kunci disini adalah "beberapa". Anda janganlah menghangatkan meeting tu atau overtake meeting agenda dengan bertanyakan 15 soalan. Pilih beberapa soalan yang teramat penting dan tunggu hingga ke akhir meeting untuk bertanya. Jika masih ada lagi baki soalan, sebaiknya email atau whatsappkan dari mghabiskan masa pekerja-pekerja lain dgn menjawab soalanan anda.  Apa yang penting dalam meeting adalah perbanyakkan mengeluarakan, mengutarakan, mengetengahkan IDEA-IDEA yang boleh di bincangkan.

Jika anda memgambil 10 minit setiap hari tentang 6 perkara ini. Dalam masa 2 minggu anda akan mendapati orang sekeliling anda mula untuk mengingati nama pada awalnya kemudian baru mengambil berat tentang anda.
[left_sidebar]

No comments

Powered by Blogger.